Over Elske

elske_rollema
Elske Rollema (Groningen, 1972) volgde na haar afgeronde studie aan de AKI te Enschede de opleiding aan de Koningstheateracademie te ’s Hertogenbosch. Daar studeerde ze in 2004 af met een voorstelling ‘Om Alles’ over theaterdiva en ‘Koningin van het Nederlandse cabaret’ Fien de la Mar. Ze herschreef ‘Om Alles’ vorig jaar tot een muziektheatervoorstelling, in een regie van Marc Krone en gaf daarmee uitvoeringen in onder anderen Het Betty Asfalt Complex, Het Apollofirsttheater, Hotel American en Hotel Schiller. Ook dit jaar speelt Elske deze voorstelling op verschillende plekken in Amsterdam, met haar technicus Olaf Paulisse. Momenteel werkt Elske aan een film over Fien de la Mar.

Enkele highlights uit haar carrière tot heden:
 • Actrice in diverse korte films waaronder:
  “Als we maar samen zijn”, van Ineke van der Hurk en Lidewei Egbers.
  ” Fernweh”
  van Bram Linderman. Bekijken >>
 • Productie videoclip van Altereva “The world is yours”. Bekijken >>
 • Eigen productie; promotie-clip over veilig vrijen
  “Psst- play it sexy play safe”, met Dervin Curiel. Een co-productie met Orlando Lansdorf en gesteund door het AHF.
  Bekijken >>
 • Actrice bij Science-theater Pandemonia ; ze speelde bij Pandemonia vele voorstellingen op scholen, universiteiten en in Nemo: o.a. Water, Vuur, Goochelen met getallen , bureau SO, en ook ‘’Gewetenschap’’ (over ethische dilemma’s in de wetenschap)
 • Momenteel speelt ze ‘’Gewetenschap’’ met haar theatergroep “het Acteursgenootschap’  (Theater op maat met Loek van den Wijngaard en Suzanne Spliethoff) op universiteiten in Nederland .
 • Actrice in “King Lear”, opgevoerd door De Wetten van Kepler.
 • Schrijfster van en actrice in muziektheatervoorstelling over Samson en Delilah, “De filistijnen over u!”, in twee versies; één voor kinderen en één voor volwassenen. Met beide uitvoeringen stond ze op het theaterfestival Boulevard in 2006.
 • Actrice in de televisieserie “Annie MG”.

Met haar eigen voorstellingen zoals ‘’Tij, en andere stromingen die het leven op zijn minst verwarrend maken” (regie Anna Uitdehaag) stond Elske in de halve finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival. Met “Lief” (regie Raf Walschaerts) bereikte ze de finale van De Holland Casino Podiumprijs en de halve finale van het Camarettenfestival.

Het talent en de veelzijdigheid van Elske wordt gecompleteerd door haar werk als presentatrice voor de lokale zender IJburg tv, waar ze samen met Eva Willemier Westra het programma “Wat is dit nou?” maakt. Verder is Elske trainingsactrice en conceptontwikkelaar van theater op maat voor bedrijven, ze maakt sketches in eigen productie en waagt zich af en toe aan stand up comedy. Verder heeft ze het programma “Wervelwind of zinkend schip” met Elskie en haar Gezelski (een liedjes programma over de wind, schippers, de zee en de liefde natuurlijk).

Een druk bestaan al met al, waarin Elske ook nog tijd weet te vinden om met enige regelmaat de toog te sieren als bardame in het, zegt zij zelf, ‘inspirerende café Welling’ in Amsterdam Zuid (vlak achter het Concertgebouw). Het aangename lokale toevluchtsoord voor menig artistiek intellectueel cultureel gezelschap, dan wel diegenen die daar op zijn minst graag in verkeren. Daar weet Elske zo nu en dan het nuttige met het aangename te combineren middels een performance als zangeres (veelal jazz), onder begeleiding van niemand minder dan (jazz)musicus en componist Theo Loevendie, al dan niet muzikaal gesteund door andere musici van naam. Ook wel leuk om te weten: De inmiddels 85-jarige! maestro treedt elke 3e zondagmiddag van de maand op in Welling, met een vaak wisselende bezetting aan musici.