Over Elske

elske_rollemaActrice, Improvisator, Multidisciplinair maker

veelzijdig,verbindend en grenzen verleggend.

Elske Rollema –  (Groningen, 1972) volgde na haar afgeronde studie Visuele Communicatie aan de AKI te Enschede de opleiding aan de Koningstheateracademie te ’s Hertogenbosch. Na een aantal cabaret voorstellingen waarmee ze op verschillende kleinkunst festivals , studeerde ze in 2004 af met een voorstelling ‘Om Alles’ over theaterdiva en ‘Koningin van het Nederlandse cabaret’ Fien de la Mar. Ze herschreef ‘Om Alles’ in 2015 tot een muziektheatervoorstelling, wederom onder regie van Marc Krone . Ze speelde deze voorstelling op verschillende plekken in Amsterdam (o.a. Het Betty Asfalt Complex, Het Apollofirst theater, Hotel American en Hotel Schiller. Ze toert samen met haar technicus Olaf Paulisse. Ook maakte ze een film over Fien de la Mar.

Enkele highlights uit haar carrière tot heden:
     • Actrice , scenario en productie Om Alles – Film over het leven van Fien de la Mar.
     • Om de trailer te bekijken:  zie menu video’s
     • Productie en Actrice in  48 Hour Film Project : Even blind birds Fly i.s.m. met The Nightwriters
     • 48 Hour Stuck at Home films : CabyrinthHart voor de Zaak en Waterman met Yarre Stooker                                onder de naam YE! (Team just the 2 of us) zie Menu VIDEO’s
     • Productie videoclip van Altereva “The world is yours”. Bekijken >
     • Actrice bij Science-theater Pandemonia ; ze speelde bij Pandemonia vele voorstellingen op scholen, universiteiten en in Nemo: o.a. Water, Vuur, Goochelen met getallen , bureau SO
     • Actrice en schrijfster met haar theatergroep ‘ het Acteursgenootschap‘  (Theater op maat met Loek van den Wijngaard en Suzanne Spliethoff) Ze spelen hun voorstellingen : #MeTooAcademia: The Learning CurveThe ConScience App (over ethische dilemma’s in de wetenschap) en Sketches on social Safety op universiteiten en op congressen in binnen en -buitenland.
     • Presentatrice IJburg tv, waar ze samen met Eva Willemier Westra het programma “Wat is dit nou?”  maakt.
     • E & E TV -Eva en Elske maken Comedy Tutorials – right on the spot – Iedereen kan koken, Iedereen kan mediteren etc.
     • Actrice in “King Lear”, opgevoerd door De Wetten van Kepler.
     • Schrijfster van en actrice in muziektheatervoorstelling over Samson en Delilah, “De filistijnen over u!”, in twee versies; één voor kinderen en één voor volwassenen. (theaterfestival Boulevard – 2006)
     • Actrice in diverse korte films waaronder: “Als we maar samen zijn”, van Ineke van der Hurk en Lidewei Egbers.” Fernweh” van Bram Linderman. Bekijken >>
     • Actrice in de televisieserie “Annie MG”.

Met haar cabareteske voorstellingen zoals ‘’Tij, en andere stromingen die het leven op zijn minst verwarrend maken” (regie Anna Uitdehaag) stond Elske in de halve finale van het Amsterdams Kleinkunstfestival. Met “Lief” (regie Raf Walschaerts) bereikte ze de finale van De Holland Casino Podiumprijs en de halve finale van het Camarettenfestival.

Elske treed veel op met het Acteursgenootschap. Daarnaast maakt ze graag korte films, theater en sketches in eigen productie . Ze is trainingsactrice en maakt theater op maat voor bedrijven, waagt zich af en toe aan stand up comedy of het schrijven van ” mijmeringen “. Verder heeft ze een band  “Elskie en haar Gezelschski ” (theatrale liedjes over de wind, schippers, de zee en de liefde natuurlijk ).

youtubekanaal: https://www.youtube.com/channel/UCVrYMlaQdprb2mXmoMiGXdg

Verder siert Elske met enige regelmaat de toog als bardame in het, zegt zij zelf, ‘inspirerende café Welling’ in Amsterdam Zuid (vlak achter het Concertgebouw). Het aangename lokale toevluchtsoord voor menig artistiek intellectueel cultureel gezelschap, dan wel diegenen die daar op zijn minst graag in verkeren. Daar weet Elske zo nu en dan het nuttige met het aangename te combineren middels een performance als zangeres (veelal jazz), onder begeleiding van (jazz)musicus en componist Theo Loevendie, met een vaak wisselende bezetting aan musici. ( de Wellingtonions)