Voorstelling

OM ALLES is een monoloog over de angst en kwetsbaarheid van Fien de la Mar en haar gevecht met de eenzaamheid. ‘Om alles’ was het antwoord dat ze gaf op haar sterfbed op de vraag waarom ze uit het raam was gesprongen. Elske schreef deze muziektheatervoorstelling in een regie van Marc Krone. Elske liet zich onder meer inspireren door het boek dat Jenny Pissuisse* schreef (1982) over Fien,  de gesprekken die Elske voerde met Jenny , en het vele materiaal dat ze las en keek in  het TIN ( Theater Instituut Nederland) Ook verweeft ze in haar performance materiaal van Judith Herzberg, Marlene Dietrich, Ute Lemper en anderen. Met deze collage ontstond een eigen interpretatie van Fiens leven en de tijdloze thema’s van roem, afhankelijkheid en vergane glorie , ouder worden en de dood en de eenzaamheid.

“Dit portret van Fien geeft een messcherpe analyse van een egocentrische kunstenares met een getroebleerde geest. Elske speelt haar met een flinke dosis humor en zelfspot (eigenschappen waar het Fien zelf ook zeker niet aan ontbrak) en creëert zo een voorstelling over het flamboyante maar ook tragische leven van deze artieste, die mededogen oproept.”

Jenny Pissuisse over de uitvoering: ‘Elske is een goede actrice die de wisselende stemmingen van Fien goed weergeeft en moeiteloos schakelt tussen de grillige emoties van deze vrouw. Ze maakt Fien heel herkenbaar. Ik vond het prachtig, een voorstelling die de aandacht verdient.’

* Jenny Pissuisse (1920) is de dochter van de in 1927 op het Rembrandtplein doodgeschoten kleinkunstenaar Jean-Louis Pissuisse.